You are currently viewing Boz Ayılar

BOZ AYILAR HAKKINDA;

Dünya üzerinde halen nesli tükenmeyen 8 ayı türünden bir tanesidir. Aralarında ülkemizin de bulunduğu bazı balkan ülkeleri ile Amerika kıtasının kuzey tarafında, Sibirya ve Kıbrıs dolaylarında yaşam alanı bulan bir türdür.

Boz ayılar bazı yerlerde renginden dolayı Kahverengi ayı ismiyle de bilinmektedir. Ülkemizdeki ayıların rengi kahverenginin açık tonlarında olduğu ve toprak rengine benzemesinden dolayı Bozayı ismiyle bilinir.

Boz ayıların özellikleri nelerdir?

Boz ayılar dünya üzerindeki en büyük hepçil hayvanlardan bir tanesidir. Çünkü boz ayılar hem etçil hem de otçul hayvanlardır. Boz ayılar eğer etçil bir ayı olsa idi karadaki en büyük etçil hayvan olma özelliğine sahip olacaktı fakat hem et hemde ot ile beslenmesinden dolayı bu özelliğine yine bir ayı türü olan Kutup ayısına kaptırmıştır.

Boz ayıların büyüklükleri 1 metre ila 3 metre arasında olabilmektedir.

Boz ayıların kuyrukları vücutlarına göre oldukça kısadır. Kuyruk boyları en az 5-6 cm iken en fazla 20 cm civarında olmaktadır.

Boz ayıların ağırlıkları 800 kiloya kadar çıkabilmektedir. En küçüklerinin ağırlığı ise normal bir insan ağırlığı kadardır.Boz ayıların erkekleri daha büyük olmasına karşın dişileri ise erkeklerden çok az oranda küçüktür. Örneğin kutup ayılarının dişileri nerdeyse erkeğinin yarısı bir büyüklüğe sahipken boz ayıların dişileri çok az bir oranda daha küçüktür.

Boz ayıların en büyükleri Güney Alaska’da yaşamaktadırlar. Burada bulunan boz ayılardan bazılarının 800 kilogramlık bir ağırlığa kadar yaklaştığı bilinmektedir. Fakat burada yaşayan ortalama boz ayıların ağırlıkları 300-400 kilogramlık bir ağırlığa sahiptirler.

Boz ayılar oldukça güçlü hayvanlardır. Pençe darbeleri oldukça kuvvetli olup insanı ve bir büyükbaş hayvanı tek darbede yıkabilir veya öldürebilir.

Şaşırtıcı özelliği ise çok hızlı koşmalarıdır. Neredeyse normal bir at kadar hızlı koştuğu söylene gelmektedir.

Boz ayılar diğer ayı türleri gibi çok iyi bir yüzücüdürler. Vücutları ve kürkleri yüzmeye son derece elverişlidir.

Boz ayılar insana karşıda saldırgan olabilmektedir. Özellikle kuzey Amerika Boz ayısı oldukça saldırgan bir türdür. Bu ayılar aynı zamanda müthiş bir koku alma duyusuna da sahiptirler. Bir hayvan ölüsünün kokusunu kilometrelerce uzaktan alabilmektedirler. Bazı kaynaklarda burunlarında aşağı yukarı yüzbinlerce koku alma duyusu olduğu, insanın koku alma gücünden yüz kat daha güçlü bir koku alma yeteneğine sahip olduğu bilgisi bulunmaktadır.

Bozayılar ülkemizde yaşayan tek ayı türüdür. Özellikle koruma altına alınan bu boz ayılar ülkemizin belli yerlerinde bulunan ayı barınaklarında bakılmakta ve yeri geldiği zaman doğal hayatlarına salınmaktadır.

Ülkemizin bazı bölgelerinde bu boz ayıların yol açtığı olaylar sık sık karşımıza çıkmaktadır. Bazı durumlarda sadece mala zarar verebilen boz ayılar zaman zaman insanlara da zarar verebilmekte ve hatta ölüm vakaları dahi olabilmektedir. Ülkemizde boz ayıların en çok olduğu yerlerden bir tanesi olan Kastamonu ilimiz ve çevresinde özellikle boz ayılar hakkında zaman zaman halkı bilgilendirmek için toplantılar ve seminerler düzenlenmektedir.

Doğa ile kalın

Ruhunu özgür bırak

Diğer fotoğraf ve paylaşımları takip için 

instagram  hesabımız TIKLAYINIZ

Yararlanılan kaynaklar:

bilimgenc.tubitak.gov.tr (tubitak bünyesinde web sitesi)

wikipedia.org

milliparklar.gov.tr

bozkurt.gov.tr (Kastamonu Bozkurt ilçesi kaymakamlığı resmi web sitesi)